Current Issue
This Month's Print Issue

Follow Fast Company

We’ll come to you.

2 minute read

A Tour of America's First Zero-Impact, Supergreen "Living Building"

ocsl main

The Omega Center for Sustainable Living is designed to make a LEED Gold structure look like a Superfund site. The $3.2 million Rhinebeck, New York, structure, which opens in July, will be the nation's first certified "living building," having no negative environmental effects. The centerpiece of the project — designed by Kansas City, Missouri-based BNIM and John Todd Ecological Design of Woods Hole, Massachusetts — is a revolutionary system that will clean 5 million gallons of wastewater a year. The facility also doubles as an education center focusing on — what else? — sustainable living.

omega cross-section

1 Holding Cell

A 10,000-gallon anoxic (oxygen-free) tank collects all the wastewater from the 195-acre campus of the Omega Institute, an educational nonprofit that promotes "holistic living" (think yoga and meditation). The tank is placed so that water can flow downward as it's being cleaned, minimizing the need for energy-hogging pumps.

2 The Wetlands

BNIM designed artificial wetlands to serve as the second stage of the treatment process. Water flows from the anoxic tank into gravel-filled cells filled with stands of bulrush and cattail. The plants ingest nitrates and other impurities.

3 Green Lagoon

From the wetlands, the water moves inside the building into two lagoons that are divided into cells. Plants such as calla lily and giant papyrus hover just above water level, their roots working alongside a curated menagerie of fungi, microbes, algae, and snails to clean the water as it moves through the cells. Koi swim in the last, cleanest cell.

4 Natural Light

Skylights above the lagoons let in sunshine to nourish the plants. A solar-tracking system follows the sun through the day, diverting rays downward for steady light.

5 The Sandpit

Clear water flows back outside from the lagoons into a filter of sand and gravel. Microorganisms living in the sand devour residual waste before the cleaned water is piped to flush toilets and irrigate the land.

6 Roof Garden

The green roof will collect and clean rainwater before diverting it to a cistern.

7 Air Supply

After studying wind patterns, BNIM designed the lower windows on the east side and the upper ones on the west to open and cool the building in the summer.

8 The Shield

Using slabs of cypress reclaimed from a Pennsylvania mushroom farm — all building materials had to be recycled or come from within 1,000 miles of the site — BNIM constructed a sheath around the building to prevent moisture buildup and provide extra insulation.

9 Powering

Up Photovoltaic collectors allow the building to be entirely off-grid.

10 In Session

Eco-focused lectures and talks will be held in the indoor/outdoor classrooms.

A version of this article appeared in the July/August 2009 issue of Fast Company magazine.

loading